~Tabung Semalu SK~

Friday, October 9, 2009

~KD Sri Inderapura terbakar!~

erm.....
ada lagik entry dr aku kan.....
ekekekeke

tak per la....
sblm g kursus nih kan...
aku post dulu apa yg aku ingat...
kang lupa+malas....
mmg dah tak hapdet la blog aku nih jawabnya kan....


smlm pepagik lagi hubby dah msg....
bgtau KD Sri Inderapura ( KDSI) terbakar....
KDSI nih kapal pengangkut terbesar TLDM tau...
hubby ckp ini kali ke 2 terbakar..
yg 1st dulu masa 2002.....
masa tuh hubby ader kat tmpt kjadian...
dan smlm sekali lagi kapal tu tbakar.....
pun hubby ada gak kat tmpt kjadian...
kebetulan kan....

lucky sbb hubby tak tlibat secara langsung dgn tragedi ini....
so...rosaklah 1 aset ketenteraan n keselamatan negara yg kununnya hebat ( mahal wey...)

Al-WIKIPEDIA KD INDERAPURA :
KD Sri Inderapura, nombor pennant 1505, ialah kapal pendarat Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang dibeli daripada Amerika Syarikat pada 16 Disember 1994 dan sebelum itu dikenali sebagai USS Spartanburg County (LST-1192).

Angkatan Jenis: Kapal pendarat (LST)

Kelas: Newport

Pembuat: National Steel & Shipbuiling Company, San Diego, Amerika Syarikat

Ditempah: Mula dibina: 7 Februari 1970

Dilancar: 7 November 1970

Ditauliah: 31 Januari 1995

Khidmat: Skuadron LST, Flotilla Bantuan

Spesifikasi Sesaran: 8933 tan (berat penuh)

Panjang: 159.11 meter

Lebar: 21.34 meter

Draf kedalaman: 5.8 meter

Dorongan: 6 Diesel 16000bhp pada dua shaf, dua Controllable Pitch Propeller

Kelajuan: +20 knots

Persenjataan:
Peluru berpandu: tiada
Meriam: 4x meriam 3 inci/50 kaliber ganda dua, 1x Phalanx CIWS 20mm
Torpedo: tiada
Anti kapal selam: tiada

Penderia: Penjejak udara, Penjejak permukaan, Navigasi, Kawalan Tembakan: tiada data
, Sonar, Peperangan Elektronik

Helikopter: tiada, platform untuk 1x helikopter

Anak kapal: 210 kelasi, 14 pegawai + pasukan marin seramai 400+ orang


p/s: juz 4 sharing info only...
tata

2 comments:

Shoffee said...

mentang2 suami navy..kalo idak takde la nak masuk cerita tldm kat sini..huhu

SeMaLu SK said...

nasib baik aku tak kwen dgn hang...kalau tak tntu aku dok buat sajak "perwiraku di Lubnan" ekekekekekek