~Tabung Semalu SK~

Wednesday, December 29, 2010

~Hangen 1 badan!~

apa  kesial la  line  tenet  kat  opis  aku nih....
aih....bikin  hangen  jer....
nak  update  SKT  pun  tak  bleh...
kunun  bg  dateline..
tp kalau line  tenet  n sistem HRMIS  nih asik  kelaut  jer...
baik isi manual....
adoooyai....
hangen....hangen...hangen...!


Wednesday, December 22, 2010

~Siti Di Alam Fantasi~

Tgk banner  pun  dah  teruja...kalau  dpt  tgk  lagilah  best  kan....
waaaaa......wlaupun  cerita  lbih  kepada  kanak2..
tak salahkan kalau  aku  yg  bkn  dr  kategori  kanak2  ni  nak  tgk  gak..
yer  la..
dulu masa  aku kecik2  mana  adoooooo  teater2  mcm  nih
smua  wayang  pacak ja kat  kg aku .....
yer  la  kan....
anak  kampung...
bkn mcm anak2  zaman sekarang...serba  serbi ada...serba  serbi mudah  dapat....
hurm....
cuti sekolah kan?
dah  bawak anak2  shopping  kat  pameran buku kanak2...
pegi  plak  layan  Siti Di  Alam  Fantasi  ni  kat  Istana  Budaya....
baik  layan "alam"  ni  dari  layan cerita  "2 Alam "  tuh kan...
huhuhuhu

tata

~Dah start dah~

ni  dah  start  dah  ni..
dok  tunggu melangut apa  lagi..
bwk  la  anak2  p  shopping sana..
sempena  cuti  sekolah ni kan...
shopping  mak2  n bapak2  dah  slalu  sgt...dgn YES la...sale  sana  sini..
ini  time  utk anak2  plak nak shopping..
bkn  rugi  pun kalau  shopping  utk  pengisian  ilmiah  anak2kan...
jom  terjah  sini jom!

tata

~Hijau di mana2~

Ahad  lepas  punya  stori  nih...
g  jln2  tanpa  tujuan  dgn hubby....
katanya  nak  segarkan mata  dan minda...
so  cari  jln2  yg  hijau2  dengan  rimbunan  dedaun  yang  belum di cemari oleh kerakusan  manusia ( ceh! ayat..mcm blajar sastera )
jom layan mata  sambil  nyanyi lagu Hijau - Zainal Abidin
heheheh











tata

~Out for Meeting @ BMLTR~

eh...
ari tuh  ada  bgtau  aku kena  g  meeting kan?
hurm...ni  tgh  ready  nak pegi  la  nih...
settle  apa2  yg  tak  clear...kang  berjemaah  la  kami beramai2  naik  bas  kementerian ke 
BUKIT  MERAH  LAKE  TOWN  RESORT
ada  la  dalam  40 org smuanya....
al kisahnya  meeting  kat  sana  la  adik2....

bleh  trus  balik  kg jenguk mak sekali...meeting  rabu-jumaat...lepas  check out  jumaat  tu...
hubby  amik  n trus  balik  Kedah..yehhhhaaaaaaa......balik  kampung! Sabtu  n Ahad  ni  aku  hubby  wifey  ada  di  utara  k...
heheeheh
tak sabarnya....


saper  yg  ader area  sana mai  la  jumpa....
mana  tau  nak  beramas  mesra...
heheheh....

Selamat  Berhujung  Minggu  kawan2...
tata

Monday, December 20, 2010

~Tiada apa-apa~

dah  tajuk  pun  tulis  tiada  apa2..
apa  lg  yg aku nak  merepek  kan..
tataw  nak  hapdet  apa..
otak  blank....
dok  pk  nak  settle SKT  nih  jer..
nak  bawak  p  Mesyuarat  nanti...
eh......
aku  lom  cerita  eh aku nak kena  g  mesyuarat  kat  Bukit  Merah  Lake  Town  Resort?
tak pa...tak  pa....esok kalau aku  free  sikit  aku  kasi  hapdet  k....
selamat  ber BW  buat   kwn2  smua..
thanks  sbb  sudi  singgah  umah  sy  yg  buruk  ni..
huhuhuhhuhu..

tata


~The one n only shoulder to cry on~

Friday, December 17, 2010

~Sentappppp akak tau!~

Susulan  dr  entry ini  Misteri Nusantara

dah sudah  punch  card  n  gempar  sebentar  dgn  kejadian  tu...
aku  pun  g  sarap  dgn  hubby....
masa  dok  asyik mkn  tu...
aku  pun  bukak  cerita....
ceritalah  kat  hubby  apa  yg  tjadi  masa naik punch  card  td.....
pastu  aku  pun  tanya  hubby

ayang : abang  penah  nampak  hantu atau  kena  kacau  tak?
abang: nampak tu  tak pernah  la....tp  kena  kacau  tu  penah...
ayang: yer  ker?kat  mana?dia  kacau macamana?
abang: dia  tindih.....masa  tu  kat  blok bujang dulu ( Blok bujang  tentera)...
ayang:  yerr  ker  bang? (dgn effek  teruja nak tau  lagi )
abang: yer  la...dia  tindih...abg nak  azan  pun  tak  dpt nak  kuar  suara...berat....abg  tak  bleh nak bukak mata  tgk bnda  apa...
ayang: Ya  Allah.....pastu abg  buat  mcm  mana?
abang: abg  cuba  gak  baca  ayat  Kursi  n  azan....alhamdulillah  lps  tu  dia  lepas  abg...abis  sakit smua  bdn abg....
ayang:  Ish  takutnya  ayg....mintak  simpang  la  kalau  kena  kat  ayg....lepas  tu  abg penah kena  tindih  lg  tak?
abang: banyak  kali.....tapi  tak  la  berat  sgt....kali  nih  abg  dah  tak  baca  apa2  dah...abg  tutup  mata  jer...
ayang: yer  ker  bang? besar  ker  hantu tu  bang?org  slalu  ckp  hantu  tu besar...hitam  n berbulu  lebat...eeeeeeeee  takut...
abang: hantu  yg  ni  tak  besar  sgt...sedap2  peluk  jer....tindih  pun tak sakit....bulu  pun  tak  lebat yang....dan  lagi  best...hantu  nih  PUTIH!
ayang: HAMPEHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!

ada  yg  nak  kena tindih smpai  leper  nih....geram  tau...trus  tsembur2  nasi  lemak  yg  aku tgh  mkn....
agak2  la  nak  bgurau  pun...

tata

~Misteri Nusantara~

pg  tadi....
dtg  awal...hubby  hantar....kebetulan minggu nih dia  cuti...
so  nak naik  punch  card  then  nak turun  g  sarap  dgn hubby....

so aderla  sikit  "kisah"  terjadi...
mmg  bangunan aku  kejer  ni "keras"  sikit...
aku nak  story  nih...
kalau  korg  yg  jenis  alah  ngan  benda2  mistik  nih...sila  tekan  butang  X  di  sebelah  kanan atas  tu  k.. :D

ceritanya...ada  sorg kakak  ni....dia  mmg  dah  banyak kali  gak terserempak dgn benda alah ni...
so mmg  dia  dah  serik  nak  naik  bukak pintu  opis  awal2....yer  la kan...aku amik WP 1...waktu kejer  7.30 pagi hingga  4.30  petang...so  mana2  yg amik  WP 1  ni  harus  la awal  n  jd  tukang bukak  pintu  opis  kan....

dia  cerita, dia  nampak  sorg  pegawai  unit  dia  dah  dtg...so  dia  follow  smpai  lif....( dlm  hati  syukur  sbb  tak kesorgan  naik  level 6 tuh )
bila  dia  kejar  smpai lif..tgk pegawai tu  dah  naik lif...so  kakak  ni naik la lif  yg lagi  satu... ( opis  aku nih ader  2  lif  ok  kwn2 )
bila  dia  smpai  atas  kat  level 6  opis  kami tuh...tgk  tak der  org...gelap  gelita...maknanya  lom ada  org  yg  dtg....trus  kakak  tu  lari  turun  pakai  tangga!
dia  pun  hairan  bin  pelik la...mana  pegawai  yang  naik  td?

then  dia  nampak  aku  baru  dtg....so  dia  pun  naik balik....

aku  plak.....dtg  jer...tgk  keter  kakak  ni  dah  elok  jer  parking..jenguk  dlm  keter....kosong... ( selalunya  kakak  ni  tunggu  dlm keter  smpai  ada  org  lain  dtg  dulu  sbb  dia  tak  berani nak  naik  opis  sorg2...  )
aku  bajet  kakak  ni  dah naik  la...

aku  pun  naik  lif  nak  g  punch  card....dalam  lif  aku  jumpa  pegawai  tadi  yg kakak  tu  kononnya  jumpa  tuh....aku  borak2  ngan  dia  n  naik  sama2....
dah  kami  sama2  punch  card...kakak  tu  pun  tkocoh2  masuk  smbil  tanya....

"Tadi  bukan  Encik dah naik  ker? saya  tgk  encik naik lif...saya  pun  ikut  la...tp  smpai  tingkat  6, gelap n tak der  org...sy  turun  balik..."

Tudia  engkau......sapa  yg  dia  nampak  td  tuh?
hua  hua  hua......
misteri  nusantara  kan...
Ekceli  ni  bkn kali  pertama.....
byk  kali  sgt  dah..
dan byk kali  gak  kami  dok  smayang  sunat  n  baca  Yassin  ramai2....
tapi  kejap  jer  la  dia senyap..
pastu  dia  kacau  balik....
hurm...nasib baik hati  n iman aku  kuat...kalau  tak  ...bleh demam  wey....
aku  pun  dah  byk kali  nampak  n kena  kacau....
yer  la kan...kdng2  aku kena  balik lewat  sbb  meeting atau  selesaikan apa kejer2  yg  urgent...kdg2  smpai  kul  2  pagi....sorg2  plak tu...
Tp  alhamdulillah....setakat  ni kuat  lagi  iman n diri aku nih...

korg  penah ada pengalaman  kena  kacau  gak ker? jom kongsi...

p/s: panjang plak  entry aku nih...

tata

gambar sekadar hiasan

Thursday, December 16, 2010

~10 Muharam @ Hari Asyura~

Jom terjah sini  Hari Asyura  ( mohon izin  share  yer  tuan punya  blog )


Tanggal 10 Muharram dinamakan juga hari Asyura kerana pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi pejuang yang gigih menegakkan syiar islam.




Peristiwa yang berlaku pada hari Asyura:
  • Allah jadikan 7 petala langit dan 7 petala bumi.
  • Allah jadikan bulan,bintang,matahari dan cakrawala.
  • Allah jadikan Arasy,Loh Mahfuz,Kalam dan Malaikat.
  • Allah mencipta Nabi Adam Alaihissallam.
  • Allah menjadikan Siti Hawa.
  • Allah menjadikan Syurga.
  • Dimasukkan Nabi Adam ke dalam Syurga.
  • Taubat Nabi Adam diterima Allah.
  • Nabi Noh diselamatkan oleh Allah keluar dari bahtera setelah bumi tenggelam selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim dilahirkan dan 10 Muharram juga Baginda diselamatkan Allah daripada pembakaran Raja Zamrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Pengelihatan Nabi Yaakob yang buta dipulihkan oleh Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan oleh Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan setelah berada didalamnya selama empat puluh hari dan empat puluh malam.
  • Laut merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa bersama pengikutnya daripada tentera Firaun.
  • Firaun dan pengikutnya tenggelam kedalam lautan tersebut.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah Kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah mencipta alam dan menurunkan hujan.


Amalan-amalan sunat pada Hari Asyura:


  • Berpuasa-Pahalanya seperti mengerjakan haji dan umrah dan mati syahid.
  •  Mandi dan membersihkan diri-Nescaya hatinya tidak akan mati dan tidak akan jatuh sakit pada tahun itu kecuali mati.
  •  Melebihkan perbelanjaan dalam keluarga-Diluaskan Allah rezekinya serta beroleh keamanan dan kesihatan.
  •  Mengusap kepala anak yatim dan menaruh belas kasihan terhadap mereka- Diangkat oleh Allah darjatnya kesyurga.
  •  Sesiapa yang berbuat baik terhadap anak yatim pada hari Asyura, seolah-olah ia telah berbuat baik kepada semua anak yatim.
  •  Menziarahi orang alim (banyak ilmu) dan belajar sesuatu ilmu daripadanya-Pahalanya seperti orang Muhajirin dan Ansar.
  •  Menziarahi orang sakit - Pahalanya seolah-olah ia telah menziarahi semua orang yang sedang sakit.
  •  Bersedekah - Pahalanya sepertiu bersedekah satu tahun kepada zuriat Nabi Adam dan seolah-olah ia tidak pernah menolak permintaan orang yang meminta kepadanya seumur hidup.
  •  Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1000 kali--Doanya dimakbulkan Allah.
  •  Sunat bercelak mata - InsyaAllah tidak terkena sakit mata atau matanya dilindungi Allah daripada perkara maksiat.
  •  Sunat menginai dan mengerat kuku.
  •  Menjamu dan memberi minum kepada orang-Allah akan memberi seteguk air pada hari akhirat dimana dengan seteguk air itu tidak akan haus buat selama-lamanya.
  •  Solat sunat 4 rakaat 1 salam pada waktu Asar - Diampunkan Allah dosanya selama 50 tahun terdahulu dan terkemudian.
  •  Memperkukuhkan silaturrahim - Insya Allah dipanjangkan usianya.
  •  Memperbanyakkan Zikir dan Selawat.( Khasbunnallah wa nikmal wakil, nikmal maula wa nikman nassir )
Salam  kwn2....
korg  puasa  ker  ari nih sempena  10 Muharram?
ada  yg  plan nak  kacau bubur  asyura  ujung minggu  nih?


aku  dah  buat  pun asyura  masa  1 muharram ari  tuh...
kebetulan mak terchinta  ada d KL..
so  gotong  royong  buat sesamer  kat umah kakak  aku d Bukit Jalil...
Layan  gambar  jom!


tata

memula  dia  cair2  mcm nih..

pastu  dia  dah  start  likat  dah...

penat  tau  kacau  asyura  nih...

kasi  tentera  buat...dorg gagah perkasa :D

ni bahan2 nya...Asyura  kedah  lain dr  asyura  kltn/ trgnu tau...

ni  ketua  chef :D

dah bleh masukkan  bahan2  selepas  2  jam kacau  kasi likat

hah...siap  berdiri  hubby...semangat  tul dia!

hubby  ngadu  tgn  dia  kebas, merah2 n ketar2  mcm  parkinson :D

inilah hasilnya....utk d agih2kan pd  jiran2

haaa...tu  baru  separuh.. :)

mcmana  bubur  asyura  kat  tempat  korg plak?

~Tak jadi!~

sedih...
smlm tak jd  g party  topeng2...
sbb?
kesihatan hubby  yg  tk mengizinkan. ( Cpt  sembuh k syg..i`m worried! )
Titik!


p/s: Jeles amat  tgk  kwn2  yg  glam2 semalam :((

happening!

cantik kan mereka-meraka :(

sangat  jeles!

hua hua hua...lu  pk la  sndri...

gojes amat!

geng  Raja Lawak...

RL  lagik..

ni  yg  paling tak tahan...sob...sob...sob...u  jeles  tak?

Wednesday, December 15, 2010

~Comel sgt dia nih!~

semalam...
lepas  ketung  ketang  ketung  ketang  masak....
dok  la  ngadap  juadah...
tunggu  hubby  baca  doa....
cukup  tawadduq  kalau  tgk  hubby  baca  doa..( dia baca doa  pejam2  mata...baca  kuat2...aku tolong aminkan...heheheh )
hehehehe

lepas  jer  aminkan doa  hubby...
hubby  pun  dok  sibuk  sendukkan kuah n ayam masak lemak tempoyak tu....
ingatkan dia  nak  sendukkan  utk dia...
rupanya  dia  sendukkan  utk aku....
pastu aku pun pandang  dia....( dgn niat  nak  say  thanks )

DIA  KENYIT MATA!

sumpah aku tkejut...
trus  aku  lemah  segala  anggota  tubuh  badan ( pura2  jatuh pengsan  muahahah )
tergelak2  kami  dua  laki  bini....

comel  la  laki aku nih  kalau  sekali dia romantik...
bleh pengsan aku!

"ala  ayg ni...abg nak  romantik  tp  ayg pengsan2  plak..malu la abg..."

alolololololo...gedik tau  abg nih...
heheheh

ayg  syg abg banyakkkkkkkkkkkkkkkkk  tau :*

tata

P/s: ni la  padahnya  dpt  laki tak romantik...tak macam laki olllsssss......romantik memanjang....

Bahagia aku melihat kau bahagia Chentahatiku....

~Malam Anugerah KPWKM~

Y.Bhg. Datuk/Dato’/Tuan/Puan,



Seperti yang Y.Bhg. Datuk/Dato’/Tuan/Puan sedia maklum, KPWKM akan mengadakan Malam Anugerah KPWKM pada ketetapan berikut:


Tarikh : 15 Disember 2010 (Rabu)
Tempat : Grand Ballroom, Renaissance Hotel
Masa : 7.00 malam
Tema : Masquerade/Bersesuaian


Sehubungan itu, sukacita dimaklumkan bahawa Y.Bhg. Dato’ Dr. KSU telah bersetuju untuk memberi pelepasan awal kepada pegawai dan kakitangan Kementerian, Jabatan dan Agensi yang akan menghadiri majlis tersebut. Bagi tujuan itu, pegawai dan kakitangan tersebut dibenarkan untuk pulang pada jam 4.00 petang dan dikehendaki hadir ke Hotel Renaissance pada jam 7.00 malam.




Ha.....ada  nampak  itu email?
dari pihak  urusetia  yg memaklumkan  ttg majlis  Dinner  kementerian  mlm ni....
sejak  3 4 hari  lepas aku dok pening.....nak pakai  apa  la.....costum  apa nak  cari.....korg  tgk la  temanya  tuh...bikin pengsan....mujur  ada nih.....

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Untuk makluman Y.Bhg.Datuk/Dato’/Tuan/Puan, semua pegawai dan kakitangan yang hadir ke majlis tersebut dikehendaki memakai pakaian “masquerade”. Bagi pegawai dan kakitangan yang tidak mempunyai pakaian “masquerade” untuk malam tersebut, mereka boleh mengenakan pakaian tidak rasmi manakala topeng (mask) turut akan disediakan oleh pihak Urus setia di Hotel Renaissance.

Hahahahahah....ilang  sakit  kepala  aku....
bagus  tul  la  dorg  kan...
siap sediakan mask  lagik...
ok  kwn2...
jom bertopeng  mlm ni jom...



tata




Monday, December 13, 2010

~Makan nasi minyak~

woi...woi....
bkn mkn nasi minyak aku la....
aku  punya  nasi  minyak da lama  da....
ni kes  ahad  semalam...

ge kanduri X boss aku..
anak sulung  dia kawen...
kat  Dewan  Kastam Kelana Jaya...

Selamat Pengantin Baru buat 
Shahrom dan isteri

Selamat terima menantu  pertama buat
Puan Che Rohana n Tuan Hj  Rosham..

Moga bahagia  smpai  syurga...

p/s: ari nih genap setahun 6 bulan usia perkahwinan aku n Chentahati....moga  kami juga  bahagia smpai  syurga...


cantiknya pelamin....

sedapnya  makanan...

pengantin lama...

meja  makan beradap...

yeyay!  pengantin dah smpai...


Raja sehari tgh bersanding....

my x Boss...

da  vanue....

da vanue...

Thanks  puan atas jemputan...

~Puding roti + Sosej puff~

yummy.....
balik jer  main badminton....
trus  singgah  Giant  beli  Roti  n kismis..
tekak  ni teringin nak mkn puding  roti...
dok  jelajah  blok  kwn2  yg suka msk  tu..
mcm  menggoda  jer  tgk puding  roti  dorg buat..
( ekceli aku tak pnh buat puding roti nih..heheheh )

petang lps  solat  asar..
trus  ketung ketang ketung ketang ( sound  effect  bunyi pinggan mangkuk yer  kwn2  huhuhuhu )
buat  puding roti ikut resepi sndri....
siap satu menu...
bukak  peti ais...
tgk  ada instant  puff "kawan"  yg tak abis  lg tuh...
sosej pun  byk lg...
jeng! buat  sosej puff la..
buat  minum petang  dgn hubby smbil  tgk  Badminton Hong Kong  Open ( luv u  Dato  Chong Wei :D )

so...inilah  hasilnya....
dpt  juga  hantar  pada  jiran2 kiri kanan atas   bawah...
alhamdulillah..percubaan pertama  namun  sukses!
layan  pitcha jom

tata

penat  aku pintal silang2  camni :D

siap utk dihantar ke rumah jiran

yummy!

Puding roti + hersey`s Chocolate Syrup

Utk jiran2...